Äntligen Väst Maj 2024

20 ÄNTLIGEN Under 2024 tänkte vi på Lokalproducerat i Väst göra en djupdykning i mathantverkets många goda sidor. Det som kännetecknar mathantverket är att människans hand och kunnande är med i hela produktionsledet. Ofta använder man lokala råvaror som förädlas varsamt och i liten skala. Detta ger produkter med rik smak, hög kvalitet och mycket hjärta. Följ med under året och lär er mer om mathantverket i varje nummer. Inspirerad av mitt bullbak har jag i detta numret gett mig på nästa utmaning - surdegsbröd. För att lära mig allt om detta gav jag mig iväg till mina vänner Malin Jagetun och Oskar Lorentzon på Vänga Kvarncafé och Bageri. Beläget vid Säveån i den lilla byn Vänga i Sjuhärad är bageriet en njutning för alla sinnen. Här är fokus på den lokala maten och inte minst det lokala mjölet - med den gamla kvarnen belägen i samma byggnad kan man knappast få en mer lokal råvara. Hit rekommenderar jag varmt att man tar sig en tur om man är intresserad av mahantverk. I senaste SM i Mathantverk framgår det tydligt på mängden medaljer att det är förstklassigt surdegsbröd som bakas här och jag ser verkligen fram emot att lära mig något nytt. Eller jag såg åtminstone fram emot det innan vårt samtal. Ganska snabbt förstod jag att nu finns det stor risk att jag tagit mig vatten över huvudet. Med termer som falltal, virvelmalt, överjäst och protienhalt inser jag att det inte bara är en konst och ett hantverk att baka surdegsbröd. Det är en hel vetenskap. Men jag vill gärna dela mitt försök med er! LÅT OSS BÖRJA med att reda ut vad det egentligen handlar om, det här med surdeg. Enligt Google är surdeg är en deg som med levande vildjäst- och mjölksyrabakterier-kultur, och som används som jäsämne. Tanken är alltså att om man blandar mjöl och vatten och låter det stå så kommer de bakterier och jästsvampar som finns naturligt i mjölet och omgivningen börja växa och man får en degblandning som är syrlig av mjölksyrabakterier och som man använder istället för jäst när man bakar. Den MAT LOKALPRODUCERAT I VÄST Med rätt fingertoppskänsla TEXT: CECILIA FAKTUS | FOTO: IDA WILHELMSSON Lokalproducerat i Väst jobbar för att stötta livsmedelsproducenter i Västra Götaland. På www.lpiv.se hittar du information om att handla, producera och sälja lokalproducerat.

RkJQdWJsaXNoZXIy MjQ5NTcx