14 ÄNTLIGEN Under 2024 tänkte vi på Lokalproducerat i Väst göra en djupdykning i mathantverkets många goda sidor. Det som kännetecknar mathantverket är att människans hand och kunnande är med i hela produktionsledet. Ofta använder man lokala råvaror som förädlas varsamt och i liten skala. Detta ger produkter med rik smak, hög kvalitet och mycket hjärta. Så följ med under året och lär er mer om mathantverket i varje nummer. Den här gången har jag funderat en hel del över hur svårt det kan vara att få mjölken att separera och bilda lagom stora ostgryn. Mathantverket är verkligen en konst! När jag slår mig ner vid köksbordet hos Lena och Håkan Larsson som driver Skålldalls lilla Ekomejeri utanför Kode så är samtalet snabbt igång. Tillsammans med sonen Gustav som sen några år tillbaka tagit över mjölkgården så provsmakar vi Lenas Fillibunke som de uttalar det i Bohuslän eller fillebonke som det heter på värmlänska och vi börjar prata om traditionerna som vi bär med oss med maten. Lena har provlagat filbunke speciellt för det här tillfället eftersom jag önskat ta upp ett matminne från min egen barndom. Då var det mer regel än undantag att det stod en filbunke och mognade på köksbänken hos min mormor. Principen är enkel. De naturligt förekommande mjölksyrabakterierna i mjölken, som också blir rikligare när korna går ute och betar gräs och örter, får växa till i den spenvarma mjölken. Resultatet blir en tjock fil med ett härligt gräddlock på toppen. Det är verkligen jättegott och påminner mig starkt om min barndom. Idag är mycket annorlunda, men Lena klarar ändå återskapa många av de traditionella mejeriprodukterna och smakerna. RUNT MIG PÅGÅR många diskussioner just nu kring vår lokala livsmedelsproduktion och hur vi som land ska kunna försörja oss. Bonde är inte ett särskilt attraktivt eller lätt yrke. Man jobbar hårt, långa dagar och lite betalt. Det är svårt att få unga att ta sig fram i branschen när det är allt större enheter och enorma summor som man ska upp i för att köpa en gård. Idag måste man ha cirka 60 mjölkkor för att de stora mejerierna ens ska ta emot gården som ny leverantör. På Skålldal är de lyckligt lottade, eftersom Gustav fortsätter driva gården, så Lena och Håkan kan utveckla det lilla gårdsmejeriet. År 2015 startade de med en liten pastör och en mjölkautomat hemma på gården, samt en mjölkautomat i närmaste livsmedelsbutik. Tanken var att deras kunder själva skulle ta med sin egen mjölkflaska och tappa upp sin mjölk direkt från automaten. Idag har mejeriet växt och de har en liten gårdsbutik där de säljer ett brett utbud av egna mejeriprodukter - allt från yoghurt till olika ostar och ostkaka - samt andra lokala produkter. MAT LOKALPRODUCERAT I VÄST TEXT OCH FOTO: CECILIA FAKTUS Lena med klassiska äggostformar. TRADITION OCH HANTVERK Bonde är inte ett särskilt attraktivt eller lätt yrke. Man jobbar hårt, långa dagar och lite betalt. Det är svårt att få unga att ta sig fram i branschen när det är allt större enheter och enorma summor som man ska upp i för att köpa en gård
RkJQdWJsaXNoZXIy MjQ5NTcx