Äntligen Öst september 2024

ÄNTLIGEN 9 Prova torka ätbart hemma Jag har tyckt att det varit väldigt inspirerande att torka och har fått väldigt bra resultat för det mesta. Jag har kört min ugn på 80 grader med ugnsluckan på glänt så fukten har någonstans att ta vägen. Det har tagit mellan 2 timmar och jättelång tid. REGNBÅGSCHIPS Supergott och enkelt är att göra egna potatischips, eller som i det här fallet, chips på olika grönsaker för att få en extra vacker chipsskål till fredagsmyset. Jag har använt potatis, morot, rödbeta och grönkål. Skiva rotsakerna tunt med kniv eller mandolin, häll över olja och flingsalt, samt någon krydda om man vill testa. Jag hade lite chiliflakes på morotschipsen. Repa grönkålen och knåda den med lite olja och salt. Bred ut allt tunt på plåt och kör i ugn på 120 grader tills det är krispigt. Grönkålen kan med fördel tillagas på något lägre värme. ÄPPEL OCH PÄRONRINGAR Supermumsigt att snacksa på. Kan varieras i tjocklek beroende på vad man gillar. Äppelringarna blev lite syrliga och päronringarna sötare. Fin kombination! Jag skivade med mandolin och fick lövtunna skivor som blev krispiga. Väljer man att skära något tjockare skivor med kniv så blir de lite sega och tuggiga. Det beror på vad man gillar. RIVET ÄPPLE Grovriv äpple och sprid ut tunt på en plåt med bakplåtspapper. Om man har ett tjockare lager tar det väldigt lång tid. Ta hellre fler plåtar. Slutresultatet blir ett krispigt strössel som är perfekt i granola eller frö och nötrutorna nedan. FRÖ- OCH NÖTRUTOR MED ÄPPLESTRÖSSEL Blanda 1,5 dl valfria frön och nötter, jag använde solrosfrön, pumpafrön, pecannötter, mandlar och hasselnötter med 1,5 dl äppelströssel. Smält 100 gram mörk choklad och rör ner blandningen i den smälta chokladen. Häll i en form med bakplåtspapper och packa ihop detta. Låt det stelna och skär i lagom stora bitar. FRUKTLÄDER Principen för fruktläder är att mixa bär eller frukt till en puré, breda ut på ett bakplåtspapper och torka i ugnen tills det har en seg konsistens. Om man inte använder frukt eller bär med mycket naturligt pektin så kan man behöva tillsätta pektin eller gelatin för att få den sega konsistensen. Jag kokade äpple med kärnhus för att få ut så mycket pektin som möjligt och mixade sedan äppelmoset med lingon tills jag fick en fin balans mellan sötman i äpplet och syran i lingonen. Jag bredde ut ett tunt lager av purén och fick ett segt och vackert, genomskinligt fruktläder. Det jag inte hade räknat med var att beskan i lingonen skulle framträda riktigt så mycket som den gjorde, så nästa gång väljer jag en annan smakkombination - kanske hallon och lakrits. LAKRITSREMMAR Lägg tunna strimlor av fänkål i en varm sockerlag och låt dem ligga i en halvtimme. Ta upp och låt sockerlagen rinna av. Torka i ugnen tills strimlorna har en seg konsistens som påminner om lakritsremmar. Ät och njut! MAT RECEPT marin och mynta, har ett eget inbyggt skydd mot detta i sina eteriska oljor. De behöver man inte blanchera utan kan torka direkt. Vill man torka bär, frukt eller grönsaker med skal så behöver man dela dem. Mindre bär som blåbär och lingon kan ju vara arbetsamt att dela ett och ett. Ett bra förslag är att lägga dem mellan två bakplåtspapper och krossa dem genom att försiktigt kavla dem. När de är torkade kan man köra dem i en mixer och få ett smakrikt och vackert pulver - perfekt som dekoration och smaksättare. BLANCHERING KAN OCKSÅ vara bra om man vill förhindra oxideringen som gör att produkterna tappar i färg och blir bruna när de utsätts för syret i luften. Man kan även doppa dem i något syrligt som till exempel en citronsyralösning eller saft från syrliga frukter som citron eller rabarber. Man kan även använda sig av vissa frukter och grönsaker för att färga sina produkter. Till exempel rödbeta, aronia eller havtorn. Eller testa olika smaksättningar såklart. Däremot ska man vara lite försiktig, eftersom smakerna koncentreras så i torkprocessen så kan en mild chilismak bli något mycket eldigare när man väl är klar. KORT OCH GOTT kan man kosta på sig att testa lite olika saker. Är det gott färskt blir det ännu godare när det är torkat! Men om jag ska vara ärlig så är det inget av det som nådde hela vägen till mitt skafferi. Det mesta åt vi upp mer eller mindre direkt från plåten! n Det finns ju en hel uppsjö av möjligheter när det gäller torkning och man kan köpa speciella torkar eller bara använda sin hushållsugn. Regnbågschips Äppel och päronringar Frö och nötrutor Fruktläder

RkJQdWJsaXNoZXIy MjQ5NTcx