8 ÄNTLIGEN ÄNTLIGEN RECEPT KOKA EGNA KRÄFTOR RECEPT TILL 2 KG LEVANDE KRÄFTOR. Börja med att "dödkoka" kräftorna, detta för att de kan ha parasiter (visserligen ofarliga) och de släpper även ifrån sig eventuell avföring. Koka upp rikligt med vatten i en stor gryta, det ska koka ordentligt innan man lägger i kräftorna då dör kräftorna så fort som möjligt. Lägg sedan i ca 1 kg åt gången, rör om och låt koka upp igen. Ta upp kräftorna med en stor sil eller hålslev, låt vattnet rinna av och koka sedan upp en lag av: 4 1/2 l vatten 2 dl grovsalt 4 sockerbitar 1 flaska porter (0,5l) Lägg i ett stor knippe krondill, låt skaften vara med. Sjud i ca 4-5 min, ta upp dillen och lägg i kräftorna, låt allt koka upp igen och sjud i ca 15 min. Lägg i en färsk knippa dill och kyl grytan. För bästa smak, låt dra ett dygn. Kräftsäsongen börjar visserligen snart lida mot sitt slut men än finns det tid att njuta av goda kräftor. Här delar tidningens formgivare Mari med sig av familjens recept när det kokas kräftor hemma på Tomten Lilla Åkatorp. FAKTA KRÄFTOR Se till att kräftan lever innan du kokar den. Döda kräftor får inte kokas för att användas som livsmedel. Så fort en kräfta dör så börjar de att ruttna, framförallt i mag- och tarmkanalen. De smakar inte gott och man kan dessutom bli sjuk om man får i sig de bakterier som då frodas inuti den döda kräftan. TIPS! Vill man inte koka levande kräftor själv kan man koka upp lagen och låta den svalna. Lägg sedan i butiksköpta kräftor så får dom en extra god smak. Låt dom dra ett dygn innan ni äter. Före kokning Efter kokning
RkJQdWJsaXNoZXIy MjQ5NTcx