10 ÄNTLIGEN Under 2024 tänkte vi på Lokalproducerat i Väst göra en djupdykning i mathantverkets många goda sidor. Det som kännetecknar mathantverket är att människans hand och kunnande är med i hela produktionsledet. Ofta använder man lokala råvaror som förädlas varsamt och i liten skala. Detta ger produkter med rik smak, hög kvalitet och mycket hjärta. Så följ med under året och lär er mer om mathantverket i varje nummer. Den här gången har jag torkat nästan allt jag kommit över! En ljuvlig sensommardag beger jag mig till Fristorps Gård utanför Trollhättan för att prata med Marianne Järpedal om torkning. Veckan innan hade Länsstyrelsen en kurs där i just detta ämnet och jag är inte sen att ta del av den kunskapen och testa något nytt. Det finns ju en hel uppsjö av möjligheter när det gäller torkning och man kan köpa speciella torkar eller bara använda sin hushållsugn. Jag kom långt med ugnen, men kan absolut se tjusningen i att ha en egen liten tork för att ta tillvara skörden. JAG TRÄFFAR MARIANNE i hennes underbara grönskande trädgård, där de under söndagarna haft trädgårdskafé hela sommaren. Här trängs rödbetor med luktärtor och tomater med solrosor. Vi börjar med en smakvandring i trädgården och jag får lära mig att nästan alla blommor hon odlar är ätbara. Dahlia, som smakar helt olika beroende på färg, jordärtskockans som smakar just jordärtskocka, kryddiga krasseblommor och söt malva, till vindruvans ranka och lyckoklövern som smakar syrlig harsyra. Det blev en fantastisk smakresa redan från början. Under torkningskursen fokuserade Marianne på vad hon kunde göra med rosenkvitten för att ta tillvara presskakan från sina drycker. För er som inte testat rosenkvitten tidigare så kan jag säga att det är surt, väldigt surt. Från Fristorps Gård kan man köpa Rosenkvittenjuice koncentrerat i liten droppflaska - perfekt att använda istället för citronjuice. Presskakan behövde läggas i sockerlag innan den torkades och nästa steg var att chockladdoppa den. Det tror jag kan bli helt fantastiskt. Jag fick även testa riven rosenkvitten, och torkade, kryddade skivor. De osötade produkterna sög rejält i smaklökarna, eftersom smakerna blir så mycket intensivare i torkade produkter. Vad ska man tänka på när man torkar då? Främst behöver man nog testa en del för att hitta en bra kombination av tid och temperatur som fungerar för den utrustning man har. Lägre temperaturer kräver såklart längre torktid, men kan ändå vara att föredra för att bevara vissa näringsämnen. Torkningsgraden kommer påverka hållbarheten. Finns det för mycket vatten kvar, så är det risk att det möglar, torkar man för länge kan det blir lite som att äta papper. Så här krävs det erfarenhet. Förvara de torkade produkterna i lufttäta burkar, annars tar de upp fukt från sin omgivning. OM MAN VILL torka olika typer av bladgrönt så är det bra att först hastigt blanchera dem. Det skyddar mot vissnande - när smakämnen bryts ner och bitterämnen bildas - och ger en godare produkt. Däremot vissa kryddor, som till exempel timjan, rosMAT LOKALPRODUCERAT I VÄST TEXT OCH FOTO: CECILIA FAKTUS Lokalproducerat i Väst jobbar för att stötta livsmedelsproducenter i Västra Götaland. På www.lpiv.se hittar du information om att handla, producera och sälja lokalproducerat. Marianne Järpedal Från naturen till ditt skafferi
RkJQdWJsaXNoZXIy MjQ5NTcx